Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 8 maart 2022

Lam Gods


Het heeft lang geduurd, de eerste boeking van ons bezoek aan deze bijzondere expositie in de St. Baafs in Gent was in het voorjaar van 2020, maar uiteindelijk hebben we dan toch het gerestaureerde Lam Gods gezien.

Een mooie belevenis omdat men niet alleen het schilderij met de drieluiken er omheen laat zien, maar met behulp van een soort 3-D-bril ook de geschiedenis eromheen vertelt. En die is ook indrukwekkend want het schilderij heeft in de loop van zijn geschiedenis vele oorlogen overleefd: De gebroeders van Eyk schilderden het in 1432. Tijdens de Franse Revolutie belandde het in Parijs. Na de val van Napoleon kwam het weer terug. Vanwege geldgebrek werden delen verkocht aan een Franse antiquair, die het voor veel geld doorverkocht aan een Engelse verzamelaar. Die verkocht het weer aan de hertog van Pruisen. Na de Eerste Wereldoorlog gaat het (gedeeltelijk) terug naar België. Hiltler confiskeert het en slaat de panelen op in een zoutmijn. Een paar oplettende militaire zorgen ervoor dat ze niet vernietigd worden zodat ze na de oorlog weer naar Gent gaan. In 1934 worden twee panelen gestolen. Eén is er teruggevonden. Maar één is er nog altijd zoek. Het is nu maar te hopen dat de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne geen gevolgen heeft voor dit heel bijzondere schilderij.

PS. De foto hierboven is natuurlijk van slechte kwaliteit. Het is alleen toegestaan om met een smartphone te fotograferen. Het schilderij zit in een glazen kooi, waardoor er spiegelingen op de foto ontstaan (zie rechts). Maar dat maakt niet uit. Er zijn voldoende mooie afbeeldingen op internet te vinden. Maar het is vooral aan te bevelen om, als het kan, zelf te gaan kijken. En daarvoor dan de tijd te nemen.

Geen opmerkingen: