Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 3 december 2009

Lichttorens


Door de discussie over de minaretten vroeg ik mij af welke uiterlijke symbolen het christendom eigenlijk heeft waar moslims misschien aanstoot aan kunnen nemen. Buiten natuurlijk onze kerktorens waar wij op zondagmorgen hevig klokgelui van af laten komen.
Branden de moslims bijvoorbeeld kaarsen?
Op de site "Gedenkplaats.net" lees ik:

"In de Islamitische cultuur gelooft men weliswaar in een hiernamaals, maar moslims branden geen kaarsen en plaatsen ook geen foto’s. Dat lijkt te veel op verering en er mag er maar één geëerd worden en dat is Allah. Islamieten gedenken dierbaren in gedachten tijdens de bezigheden van alle dag. Wel kennen moslims de smeekbeden waarin Allah om vergiffenis wordt gesmeekt voor de zonden van de overledene."

In de kaarsenmakerij van de "Sint-Adelbertabdij" in Egmond-Binnen maakt men ieder jaar speciale liturgiekaarsen voor onze kerken en parochies. Met afbeeldingen. Het zijn symbolen van het Licht.
Eigenlijk zijn ze vergelijkbaar met het symbool van de minaretten, want het woord "minaret" is afgeleid van het woord "menara" wat "lichttoren" betekent.

Je kunt je toch niet voorstellen dat bij ons deze liturgiekaarsen ooit verboden zouden worden?
(Foto 2005)

Geen opmerkingen: