Lake District 2016

Lake District 2016

zaterdag 23 januari 2010

Erasmusbrug























De "Erasmusbrug" in Rotterdam is 802 meter lang en heeft een 139 meter hoge "geknikte asymmetrische stalen pyloon", waaraan de brug de bijnaam "De Zwaan" dankt.

Toen ik er studeerde bestond de brug natuurlijk niet en moest je over de oude Willemsbrug om naar het Noordereiland te gaan, waar ik in het verre verleden nog wel eens broodbezorger ben geweest. Maar sinds 1996 verbindt deze brug de stad met "De Kop van Zuid".

Het ontwerp van de Erasmusbrug spreekt tot de verbeelding en is misschien wel het meest gefotografeerde object in Rotterdam van de afgelopen jaren. Maar dat heeft ook een keerzijde:

"Midden 2004 kwam de brug in het nieuws omdat ontwerper Ben van Berkel vond dat er einde moet komen aan het "misbruik" van zijn ontwerp: volgens hem rust er op dit soort ontwerpen ook auteursrecht; als aanbieders foto's of schaalmodellen willen verkopen, moeten zij toestemming vragen aan de auteursrechthebbende en een vergoeding betalen.
Voor zover bekend geldt dit alleen als bijvoorbeeld de foto commercieel wordt geëxploiteerd of als logo wordt gebruikt. "

Gelukkig maar.

Deze zomer, op 3 juli 2010 om precies te zijn, wordt de Erasmusbrug opnieuw wereldnieuws als de Tour de France vanuit Nederland vertrekt en het parcours de renners over de brug voert.

Geen opmerkingen: