Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 8 januari 2010

Rodchenko


Het Fotografiemuseum "Foam" in Amsterdam heeft momenteel een prachtige tentoonstelling van de wereldberoemde Russische avant-gardist Alexander Rodchenko:

"De tentoonstelling omvat meer dan 200 vintage afdrukken waarvan sommigen nooit eerder in het Westen zijn getoond.
Alexander Rodchenko (1891-1956) behoort tot de grote vernieuwers binnen de avant-garde kunst van het begin van de twintigste eeuw en is een van de meest veelzijdige kunstenaars van de avant-garde beweging.

Aanvankelijk maakte Rodchenko internationaal naam als schilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper. Omdat hij ervan overtuigd was dat fotografie het medium van zijn tijd zou worden, koos hij in het begin van de twintiger jaren voor de fotografie. Gedurende de volgende twee decennia ontwikkelde hij een geheel nieuwe beeldtaal met uitgesproken camerastandpunten, extreme perspectieflijnen en close-ups van verrassende details.

Nieuw was ook dat Rodchenko grafisch ontwerp als een integraal onderdeel van de fotografie zag. Bijzonder is dat hij formele overwegingen verenigde met zijn vurige wens het sociale en politieke leven in de Sovjet-Unie vast te leggen. Tijdens zijn leven had hij niet alleen grote invloed op de manier waarop mensen fotografie zagen, maar ook hoe de rol van de fotograaf werd ervaren. "

Van het vele werk dat er te zien is is dit voor mij één van de bekendste portretten.

2 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Leuke en interessante bijdragen over museale collecties deze dagen, Adri. Je moet dan ook zeker het ‘Klein verslag’ van Wim Boevink, ‘Het belang van musea’, vandaag in Trouw lezen!
(Woordverificatie: blesseu)

Adri zei

Ha Michel,

Goed dat er musea zijn! Een warm bad, of een kuuroord zoals Boevink stelt vind ik wat overdreven. Maar wij maken er al jaren regelmatig en dankbaar gebruik van.
Met een museumjaarkaart zijn die in de meeste gevallen nog gratis ook. Dan loop je er gemakkelijk zo eens binnen.
Overigens viel het ons op dat er in Amsterdam relatief veel jonge mensen rondliepen in het Foam.

Groet,

Adri