vrijdag 1 november 2013

Allerheiligen


In de kerk in Workum zijn de hoeken van de banken versierd met verschillende kleine beeldjes. Deze hier lijkt me een toepasselijke pose voor vandaag.

Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest dat op 1 november valt en gevierd wordt onder katholieken en anglicanen. In de Katholieke Kerk is het een hoogfeest. 
Ook de Oosters-orthodoxe Kerk kent het feest, maar viert dit op de eerste zondag na Pinksteren, mogelijk in navolging van de Lemuria, op 13 mei. De feestdag viert de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.

Allerheiligen is een nationale feestdag in vele landen, waaronder België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Polen, Spanje en delen van Duitsland. In Nederland werd deze vrije dag door kardinaal Alfrink al in 1968 verplaatst naar de eerste zondag na 1 november. Aldus "Wikipedia".

3 opmerkingen:

Kees zei

Mooi beeldje Adri, Inderdaad toepasselijk voor vandaag.
Groet Kees

Ger zei

Mooi beeldje gemaakt door Tjipke Visser,Nederlandse beeldhouwer geboren in Workum in 1876 en overleden in 1955 in Bergen,N-H
Hij was een van de kunstenaars uit de zogenaamde Bergense School.

Ik persoonlijk had in het verleden meer met Allerzielen dan met Allerheiligen.
Ook die traditie op 2 november om met bloemen naar de kerkhoven te gaan om mijn dierbare te gedenken is verleden tijd nu die graven er niet meer zijn.
Ik heb er vrede mee en heb al jaren geleden de weg gevonden om mijn dierbare overledenen te herdenken op mijn manier,en niet op een datum die de kerk al vele eeuwen oplegt.

Groet,
GerJoke (Jokes Camera) zei

Mijn man is Belg en die vertelde dat hij vroeger elk jaar met zijn oma naar het kerkhof ging om op die dag bloemen (witte chrysanten)op het graf van haar man te leggen. Het heeft toch wel wat, vind ik. Groetjes, Joke