donderdag 5 april 2018

Typisch Hollands

Arnhem, april 2018. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 11 mm; f/11; 1/200 sec; ISO 400
Een typisch Hollands plaatje. Weliswaar in een museum, maar waarschijnlijk tot in detail nagebouwd, of misschien wel afgebroken en in het Openluchtmuseum opnieuw opgebouwd.

3 opmerkingen:

Ger zei

Dag Adri,

De rijke Zaanse koopman Honig (ja, die Honig) verhuurt dit woninkje rond 1900 aan werknemers. Het huisje bestaat uit een piepklein woonkamertje met kast en bedstee, een portaaltje dat tegelijk keukentje is, plus een piepklein zoldertje. Het enige wat een beetje ruim is, is de plee boven de Zaan. De huurders zijn vaak oudere arbeiders met getrouwde kinderen die het huis uit zijn. Het woninkje is een zogeheten ‘kaats’ – een gebouwtje met een dak dat aan één zijde afloopt. Dat wordt ook wel een lessenaarsdak genoemd. Honig betaalt zijn arbeider vijf gulden loon per week. Daarvan betalen de bewoners op hun beurt weer f 1,50 per week huur aan Honig. Die zelf trouwens met zijn familie in de statige Zaanse koopmanswoning (30) iets verderop woont.

Deze uitleg kwam ik tegen op website: Openluchtmuseum.nl

Heerlijk om daar rond te struinen net zoals in het Openluchtmuseum zelf.

Groet,Ger

Kees zei

Ha Adri, meestal is het wel het geval dat het na afbraak weer in het museum wordt herbouwd.Wel de moeite waard.
Groet kees.

Adri zei

Ha Ger,

Dank je wel voor de aanvulling! Zover was ik nog niet gekomen. Het was inderdaad leuk om daar eens rond te struinen. Ga er vast nog eens naar toe.

Hartelijke groet,

Adri