Lake District 2016

Lake District 2016

maandag 9 november 2009

MacZorg


Het Erasmus Centrum voor Management Development in de Zorg "CMDz" organiseerde vrijdag 6 november voor de 15e keer de themadag "Bij de tijd".
Thema's waren dit jaar: "Franchise in de Zorg", ingeleid door MBA-graduates Corina Coender en Raymon Meijer, en: "De coöperatie als organisatievorm", ingeleid door prof. Gert van Dijk, hoogleraar aan Nyenrode, en Michel van Schaik, directeur Publieke Sector Rabo-Nederland.

Deze twee thema's zouden wel eens een heel belangrijke rol kunnen gaan spelen in de vernieuwing van de zorg de komende jaren.
Ik heb op een andere plek al eens eerder een lans gebroken voor de coöperatieve vereniging, vooral in die situaties waar veel kleine, bijvoorbeeld antroposofische, aanbieders elkaar nodig hebben om hun visie gezamenlijk uit te dragen. Dat vraagt echter om de bereidheid om een stuk van de eigen autonomie af te staan. Daar moet de tijd rijp voor zijn.

"Franchising" is een andere optie, waarbij vanuit grootschalig ondernemen de zorg kleinschalig wordt aangeboden. Op deze manier kan een keten van aanbieders ontstaan, zoals ook in het bedrijfsleven vaak voorkomt.
De verantwoordelijkheid voor de zorg ligt dicht bij de cliënt en het risico ligt bij individuele ondernemers, die de zorg op een efficiënte manier en op een aantrekkelijke locatie aanbieden.
Ik kan mij daar best iets bij voorstellen: een keten van woon-zorgvoorzieningen, en als het dan toch commercieel moet, dan wel graag op een mooie locatie. Bijvoorbeeld op één van die vele landgoederen in Nederland zoals hier bij kasteel "Staverden", waar je alle ruimte hebt, waar het in elk jaargetijde weer anders is en waar je heerlijk kunt wandelen. Een droomplek.

Stichting Philadelphia heeft zich aan dit concept vertild, maar op zich was die gedachte zo gek nog niet. "Evelien Tonkens" stelde in de Volkskrant van 25 februari 2009 daarom terecht de vraag: wat kunnen we ervan leren?

Geen opmerkingen: