Lake District 2016

Lake District 2016

maandag 15 november 2010

De goot


In Amsterdam is altijd wat bijzonders te zien en te beleven.

Afgelopen weekend kwamen we in het "Begijnhof" deze steen tegen, ingemetseld in het muurtje langs de straat. Ik kan mij voorstellen dat u het niet kunt lezen.
Daarom volgt hier de tekst:

"Op haar verzoek is hier
begijn Cornelia Arents
in de goot begraven
2 mei 1654"

Dat roept natuurlijk allerlei vragen op.
Waarom ligt Cornelia niet gewoon op het kerkhof? Zou dat niet gemogen hebben, of is het een daad van nederigheid van haar zelf?
Er zal ongetwijfeld ergens een verklaring voor te vinden zijn. Je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom wij dat zouden moeten weten. Nieuwsgierigheid? Of is dat gewoon een vorm van voyorisme?
We kunnen er niets mee. Ik geloof dat het voor Onze Lieve Heer niet zoveel uitmaakt waar haar fysieke resten liggen. In ieder geval is het zo dat wij ons daar geen zorgen over hoeven te maken. Wij gaan daar niet over en bovendien, als we er al iets van willen vinden: over de doden niets dan goeds.

2 opmerkingen:

Ger zei

Hoi Adri,

Ik ben 'n vrouw...dus nieuwsgierig;-)
of noem het leergierig.

Ik riep even de hulp in van mijnheer Google

Op 2 mei 1654 overleed Cornelia Arents. Zij was tijdens haar leven het hoofd van de Begijntjes. Het was gebruikelijk om de begijntjes na hun dood te begraven in de Begijnenkerk, nu Engelse Kerk. Als rooms-katholiek gelovige wilde Cornelia beslist niet in de 'ketterse' protestantse Engelse Kerk begraven worden. Zij wilde liever in de goot liggen.

Gedenksteen
Volgens overlevering werd Cornelia toch in de Engelse Kerk begraven. De volgende ochtend stond haar kist echter buiten de kerk, in de goot bij het grasveld. Ze werd opnieuw in haar graf in de kerk gelegd. Maar weer stond haar kist de volgende dag buiten de kerk. Toen werd besloten om haar wens te eerbiedigen en haar alsnog in de goot te begraven. Een grafsteen en een gedenksteen in de muur van het grasveld vormt het bewijs. Op de gedenksteen staan de woorden 'Op haar verzoek is hier begijn Cornelia Arents in de goot begraven'. 2 mei 1654. Haar graf wordt nog ieder jaar op 2 mei beplant met viooltjes.
Bron:lekker weg in eigen land

Fijne dag!
Groeten,Ger

Adri zei

Tja, wat een bijzonder verhaal hé?
Ik hoop voor haar dat ze de eeuwige zielenrust heeft gevonden.

Hartelijke groet,

Adri