Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 6 januari 2011

Driekoningen


"Matteüs 2":
"Toen Jezus geboren was in Betlehem in Judea, tijdens de regering van Herodes, kwamen er magiërs uit het Oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: "Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben namelijk zijn ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen."

"Daarop riep Herodes in het geheim de magiërs bij zich; hij wilde precies van hen weten wanneer de ster zichtbaar geworden was."

Deze ster heeft bij ons vanaf 28 november voor het raam gehangen, de eerste adventszondag. Vandaag bergen we hem weer op. Tot volgend jaar.
Vandaag is het dus Driekoningen, een benaming volgens Rooms-Katholiek gebruik. Protestanten noemen hen "wijzen", maar het waren dus "magiërs", althans volgens de NBV.

Zoals ik vorig jaar op "6 januari" ook meldde was Driekoningen vroeger, net als Pasen, een doopdag:
"Ter herinnering aan de doop vindt met Driekoningen de wijding van het water plaats. Met dit wijwater kunnen huizen worden gezegend. Bij deze huiszegen schrijft men in vele landen met krijt de letters "C+M+B" op de deur, waarbij men hoopt alle kwaad op afstand te kunnen houden. Dit blijft dan op of boven deur staan tot Pinksteren.

De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk: "Christus Mansionem Benedicat". Dat betekent: "Christus zegen dit huis". De letters verwijzen ook naar de initialen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, die mede achtergrond geven aan dit gebruik. Zij zijn de eerste niet-gelovigen ("heidenen") aan wie Christus zich heeft geopenbaard. De cijfers verwijzen naar het jaartal. De "+" staat voor het kruisteken."

Voor dit nieuwe jaar is het dus: 20 C+M+B 11
Ook dit heeft natuurlijk iets magisch in zich.

Geen opmerkingen: