Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 18 januari 2011

Holy


Dit is het toegangshek van de vroegere boerderij Holy in Vlaardingen.

De boerderij uit 1735 heeft in 1964 plaats moeten maken voor de aanleg van de nieuwe wijk Holy. Het hek heeft men destijds opgeslagen op de Gemeentewerf. Het is op aandringen van de toenmalige eigenaresse, mevrouw van Aardenne-Heijkoop, vrouwe van Holy, gerestaureerd en weer opgebouwd op het terrein van het ziekenhuis: Daar vormde het de toegangspoort tot een prachtig rosarium.
Met het ziekenhuis is ook het rosarium verdwenen. Het ligt er momenteel allemaal troosteloos bij.

"De naam Holy" is overigens afkomstig van de 14e eeuwse heerlijkheid en ridderhofstad Holy en is afgeleid van "Hoylede", wat een samentrekking is van "Hoge Lede", een hoger gelegen plaats aan een lede of wetering. Hiermee wordt waarschijnlijk de prehistorische kreek "de oude Vlairdingh" bedoeld, die ten oosten van de heerlijkheid lag.

Het enige wat nog herinnert aan de vroegere heerlijkheid is een bank met twee wapenstenen, die van de heer Johan Basius, heer van Holy van 1614 - 1640, en zijn echtgenote Geertruid van der Dussen. Deze stenen waren destijds ingemetseld in een muur van de boerderij.

Ik ben benieuwd wat de Gemeente gaat doen met deze monumenten. De "link" op de site van het Stadsarchief naar dit inrijhek werkt al niet meer. Dat belooft niet veel goeds.

Geen opmerkingen: