Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 24 februari 2012

Kachelpijpen


We zijn begin februari met de "Foto Cirkel Zeewolde" op bezoek geweest bij het "Oude Ambachten & Speelgoed Museum" in Terschuur.

Het is werkelijk een enorme uitdragerij van nostalgische voorwerpen en historische attributen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden.

Zoals dus ook deze "kachelpijpen" in de nagebouwde hoedenmakerij.

2 opmerkingen:

Ger zei

Dag Adri,

Ja....het is een hardstikke leuk museum waar zóveel te zien is dat het je soms duizelt voor de ogen.
Ik was er enkele jaren geleden met de kleinkinderen.

En wat die hoge zije betreft....op de dag van vandaag staan die in het museum....of bij mij boven op de kast in originele doos en zelfs het borsteltje/schuiertje ontbreekt niet.

En dan te weten wat er gebeurden toen zich iemand in Londen voor het eerst op staat waagden met de ''kachelpijp''


De allereerste hoge hoed ( de kachelpijp) van de hand van een ontwerper in Engeland, veroorzaakte in Londen zoveel opschudding op straat, dat er grote drommen mensen op afkwamen. De "Dienaren der Wet" grepen deze hoedenmaker in de kraag en de aanklacht luidde: "Het verstoren van de openbare Orde", hoedenmakertje had zich schuldig gemaakt aan buitenissig gedrag door zo'n constructie op zijn hoofd te dragen. Vrouwen vielen ter plekke flauw, kinderen begonnen hysterisch te huilen en honden begonnen spontaan te blaffen. Toch werd deze hoedenmaker vrijgesproken, mede doordat de welbekende krant de "TIMES" zich hiermee bemoeide en in een artikel vermeldde dat dit extra-vagante hoofddeksel wel eens voor een enorme ommekeer zou kunnen zorgen in de gehele modewereld. bron: www.hogehoeden.nl

Kan me als de dag van gisteren herinneren als ik naar de stad ging en over het brugje van de Dommel fietsten dat het eerste wat ik zag de zwarte tekst tegen een witgekalkte muur '' NV JAN SPOORENBERG ZIJNENHOEDENFABRIEK''was
Een lokale industrie waarvan de geschiedenis terug gaat tot begin 1800,de laatste Nederlandse hoedenfabriek die begin jaren zeventig noodgedwongen verhuisde naar HABIG in Wenen.
Het pand heeft naar mijn weten jarenlang leeg gestaan en de lettertekst op de stenen muur vervaagden met de jaren......

Fijn weekeind en groeten!!
Ger

Adri zei

Dag Ger,

Dank voor je mooie verhaal!
Nooit geweten dat het destijds zoveel ophef heeft veroorzaakt.
Wij hebben er zelf jarenlang één gehad in de verkleeddoos voor de kinderen.
En wat mijzelf betreft: ik heb hem nog gedragen bij ons huwelijk! Dat wil zeggen: netjes op de arm gehouden. Ik geloof niet dat ik hem op heb gehad.

Fijn weekend!

Hartelijke groet,

Adri