Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 6 januari 2013

Augustinus


In juli 2011 verscheen er een artikel van Monic Slingerland in "Trouw" met als titel: "Augustinus, nuttig voor het zakenleven."

Zij maakt daarin melding van bijeenkomsten die worden georganiseerd met directeuren van banken en verzekeringsmaatschappijen, waarin Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg, het gedachtengoed van kerkvader Augustinus (354 - 430) naar voren brengt.
Paul van Geest hield ook vorig jaar in de maand van de spiritualiteit lezingen over Augustinus. Ik kon daar niet bij zijn, maar heb inmiddels veel over Augustinus gelezen, o.a. delen van zijn beroemde "Belijdenissen".
Afgezien van zijn dogmatische geloofsopvattingen, waar ook veel kritiek op te geven is, geeft Augustinus veel handreikingen voor een goed en geordend leven, zoals:
  • Zelfinzicht is een belangrijke eigenschap. Niet jijzelf bent degene waar alles om draait. Je bent onderdeel van een groter plan. Laat ook de ander tot zijn recht komen.
  • Laten je daden en woorden met elkaar in overeenstemming zijn. Je kunt niet geloven zonder eerlijk te leven.
  • Kernwoorden zijn: (zelf-)beheersing, (on-)matigheid, integriteit, dienstbaarheid, gemeenschap en vriendschap.
Paul van Geest vatte de leefregels van Augustinus samen in het begrip "Waarachtigheid" en schreef daar een boek over met als belangrijkste levensthema: zorg dat je in balans bent.

In oktober 2008 was ik met een groep geloofsgenoten uit Putten een weekend in de "Abdij van Tongerlo", waar deze broeders leven volgens de regel van Augustinus. Een inspirerende ervaring. Ik moest er weer even aan denken in deze maand van de spiritualiteit.

Geen opmerkingen: