Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 12 februari 2013

Brandaris


Het informatiebord vermeldt:

"Er wordt aangenomen dat de naam van deze vuurtoren is ontleend aan de Ierse abt Brandaan (Brendan), levend in de vijfde eeuw in Zuidwest-Ierland. Hij werd beroemd doordat hij een zevenjaar durende zeereis ondernam om het Beloofde Land te vinden.

Men komt in kerken rond de Oostzee en aan de kust van Vlaanderen en Bretagne Sint Brandaan tegen, met een brandende tak. De link met vuur is blijkbaar sterk. Hoe het ook zij, heilige der zee, beschermheer der zeevarenden of beschermheilige tegen het vuur, een betere naam had men op Terschelling niet kunnen kiezen voor de vuurtoren."

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland, stamt uit 1594, is 55,5 meter hoog, schittert om de 5 sec. en is bij normaal zicht 54 kilometer ver zichtbaar. Dat weet u dan ook weer. En voor het geval u er nu ineens naar toe wilt: hij is niet toegankelijk voor toeristen.
Overigens was het vorige week wel koud, maar zoals uit deze foto blijkt, hadden we dus ook een prachtige blauwe lucht.

2 opmerkingen:

Joke (Jokes Camera) zei

....en die blauwe lucht deed het goed samen met de vuurtoren, Adri. Mooie foto weer. Groetjes, Joke

Ger zei

Ja Adri, door de eeuwen heen zijn de belevenissen van Sint Brandaan opschrift gesteld en vormen de bron van een van de eerste West-Europese reisverhalen,eigenlijk wel een man naar mijn hart.....hij ging op wereldreis op ontdekkingstocht.
Zou willen dat de man die ik aan mijn zijde heb daar een klein beetje van in zijn aderen had.....;-)

Die strak blauwe lucht was het eerste wat mij opviel,en het gelige gesteente van het bouwwerk Brandaris geeft een prachtig contrast.

Fijne dag en hartelijke groeten!
Ger