Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 20 september 2020

Burlende edelherten


Ik zeg het maar gelijk. Deze foto is gepikt, van de website van Staatsbosbeheer (https://www.staatsbosbeheer.nl/zoekresultaten?zoekterm=burlen). 

Gisteren zouden wij met de Fotogroep Putten naar het burlen van de herten gaan kijken op de Hoge Veluwe. Enkele leden hebben dat vorig jaar ook meegemaakt en waren daar best enthousiast over. Echter, vanmorgen kwam er dit bericht op Omroep Gelderland:

HOENDERLOO - Wanhopig worden boswachters ervan: mensen die op zoek naar burlende herten op goed geluk door het bos struinen. Het verstoort de bronst en de dieren worden er bang van. Daarom patrouilleren de boswachters en worden rustgebieden afgesloten. Maar dat helpt niet genoeg.

"Het is drukker geworden in het bos sinds corona", weet de boswachter Henk Ruseler. "We zien steeds vaker dat grote groepen mensen na zonsondergang de natuur in trekken. En het dan niet zo nauw nemen met de regels.

Het enige dat we kunnen doen is optreden en handhaven. Boetes uitdelen dus", zucht de boswachter. De edelherten in de verte sluiten zich daar burlend bij aan.

Dit lezende en gehoord de oproep van onze minister president gisteren om de drukte zo veel mogelijk te vermijden hebben wij besloten ons plan een jaar uit te stellen.

Staatsbosbeheer heeft als alternatief een speciale plek ingericht bij Hoog Buurlo waar je van achter een wildkijkscherm op 1,5 meter van elkaar, na aanmelding via een tijdslot, voor € 1,50 een kwartier mag komen kijken. Een ander alternatief is om gewoon via de website de al bestaande foto's te bekijken. Via een "webcam van de Hoge Veluwe" kun je bovendien gratis mee kijken. Een derde alternatief. Wat wil je nog meer?

Geen opmerkingen: