Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 7 oktober 2009

Het licht zien


"Het licht zien" kun je opvatten op een symbolische manier, zoals ik deed op "23 september".
Maar het ligt eigenlijk voor de hand om te beginnen met de letterlijke betekenis. Je moet ogen hebben om het licht te kunnen zien.
Er zijn in Nederland ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking (vroeger zei men blind of slechtziend). Vroeger stonden zij buiten of aan de rand van de maatschappij. Maar er zijn tegenwoordig allerlei hulpmiddelen om hen te helpen zo normaal mogelijk te functioneren.

De "CBB" in Ermelo is één van oudste centra waar materiaal wordt gemaakt en aangeboden voor mensen met en visuele beperking. Dat varieert van kranten, tijdschriften tot bijbels, maar er zijn ook allerlei andere boeken. Die worden ingelezen door zo'n 300 vrijwilligers die dat geheel belangeloos doen. 30.000 mensen in Nederland maken gebruik van dit soort hulpmiddelen.

Mocht u even gedacht hebben dat dit een foto van mijn werkkamer is dan hebt u het mis.
Dit is een opname studio in de CBB. In een geluiddichte ruimte leest een vrijwilliger een boek of tijdschrift voor. Aan de andere kant van de ruit zit een technicus die dat allemaal vastlegt. In een volgende afdeling wordt er een CD van geprint die op speciale Daisy-apparatuur is af te luisteren. Per jaar worden zo 500 boeken ingelezen.

2 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Waaraan ik dacht bij deze foto is de slechtziende die zijn boek onder een apparaatje kan leggen, waardoor de bladzijde vergroot op een scherm verschijnt en hij of zij de tekst toch kan lezen. Maar dat schijnt hier toch niet helemaal het geval te zijn...

Adri zei

Ja, ook dat is mogelijk, maar daar is dit inderdaad niet voor bedoeld.

Ik had er gisteren een rondleiding en was onder indruk van de technische mogelijkheden.
Morgen zal ik daar nog wat van laten zien.