Lake District 2016

Lake District 2016

zaterdag 31 oktober 2009

Maand van de Spiritualiteit


Vandaag is de startdag van de "Maand van de Spiritualiteit" in het Archeon in Alphen aan de Rijn, met lezingen o.a. van Kader Abdolah, Iteke Weeda, maar ook van Paul van Geest, die het gaat hebben over over "Augustinus".

Dat doet me denken aan mijn bezoek aan de "Abdij van Tongerlo" in november 2008, waar mannen wonen en leven die zich laten inspireren door de leefregel van Augustinus (van Hippo (354-430).
Bij de ingang van het gastenverblijf staat een bord met de volgende tekst:

”In de omgang met vrienden waren er andere dingen die mijn geest nog meer grepen:
Samen praten, samen lachen en elkaar met voorkomendheid behandelen; samen mooie boeken lezen, samen gekheid maken en ernstig zijn; het soms met elkaar oneens zijn zonder verbittering, zoals men het oneens kan zijn met zichzelf, en dan met die zelden voorkomende onenigheid de haast gestage eensgezindheid kruiden; elkaar iets leren of van elkaar iets leren; afwezigen met tegenzin missen en de komenden met blijdschap ontvangen.”

Augustinus, Belijdenissen, IV.8.13

”Deze en dergelijke dingen die uit het hart komen van mensen die van elkaar houden, waren als brandstoffen die onze harten aaneensmeedden, zodat vele harten tot één samensmolten.”

Dit schreef Augustinus ruim 1600 jaar geleden!
Daar proberen de norbertijnen van de Abdij van Tongerlo nog steeds naar te leven, dag aan dag, en dat reeds gedurende bijna negen eeuwen:

"De weg naar God wijzen aan zoekende mensen. De stille ruimte scheppen waar ze even tot rust komen en zich hervinden in het licht van de waarheid. Zelf beleven wat we aan anderen voorhouden. Elkanders lasten dragen."

3 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Hé Adri,
Ik blijk de vierduizendste bezoeker te zijn! Gefeliciteerd! En dat nog wel met die mooie tekst van Augustinus.

Adri zei

Ha Michel,

Bedankt.
Je houdt het goed bij. Op 23 augustus was je ook al de 3002e bezoeker.

Ik hoop dat Augustinus onze vriendschap blijft inspireren.

Groet,

Adri

Michel Gastkemper zei

Beste Adri,
Ja, ik mag Augustinus wel. Zo'n lekkere dwarskop... alleen die predestinatie al, een heerlijk belachelijke gedachte. Maar voor de rest niet veel kwaads over hem, hoor. Ik heb hier bijvoorbeeld nog altijd het hem zeer waarderende boek 'Augustinus als zielzorger' staan. En dan zijn preken, ook niet mis. Hij was beter in 'verbinding' blijkbaar, dan in theoretiseren erover. Dat komt meer voor...
(Woordverificatie: kahlo)