Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 5 januari 2012

Sponsoring avant la lettre


Je kunt je voorstellen dat het maken van dit soort ramen een kostbare aangelegenheid was.

Toen Dirck Crabeth in 1555 dit raam ontwierp was het crisistijd. Het was midden in de tijd van de Reformatie. De Nederlanden waren onderdeel van het heilige Roomse Rijk van Keizer Karel V, waartegen in de verschillende gewesten ook allerlei opstanden plaatsvonden. In 1555 droeg Karel de regering van de Nederlanden over aan zijn zoon Philips II.
In 1868 begon de 80-jarige oorlog tegen Spanje.

In die tijd dus ontwierp Dirck Craveth de glas-in loodramen voor de Sint Janskerk in Gouda, waar hij veel geld voor nodig had.
Samen met de kerkmeesters bedacht hij een plan. Als beloning voor de gulle gevers kon hun wapen worden opgenomen in het raam. Daarvoor was aan de onderkant speciaal een stuk vrij gehouden. En als men veel doneerde mocht men er zelf ook bij worden afgebeeld. Zo wist men de hele adel, inclusief Prins Willem van Oranje en koning Philips te bewegen om geld te geven.
Ik weet niet of men op deze manier nog een beetje profiteerde van de aflatenhandel, maar je kunt het ook zien als een fantastische manier van netwerken. Sponsoring avant la lettre!

Geen opmerkingen: