Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 9 september 2012

Monsieurs Jacques


Deze foto van een grootvader met zijn kleinzoon is genomen in augustus 1980 vóór het Kröller-Muller Museum op de Hoge Veluwe in Hoenderloo.
Hij prijkt op de kast in de kamer van de nog steeds trotse grootvader, met daarnaast een foto uit 1996, waarbij beide heren er in dezelfde houding op staan. Voeten een beetje schuin. Camera in de hand.

De enige figuur op de foto die er niet ouder op is geworden is Monsieur Jacques, die er nog altijd met de handen op de rug en de neus in de lucht bij staat.

Vandaag hopen we de foto nog een keer te gaan maken, 32 jaar na de eerste keer.
Een mooi document voor het familiealbum.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

....Wie is Monsieur Jacques....is mijn eerste gedachte.....maar na enkele minuten weet ik het...

De poserende mannen en kind op de foto's zijn uniek....

Maar het dikbuikige manneke is niet uniek want hij blijkt nogal wat broertjes te hebben.......
Er zijn meerdere beelden van dit merkwaardige heertje gegoten en geplaatst. In verschillende poses en voor verschillende gelegenheden: met de handen en de hoed op de rug, met een hoge hoed op het hoofd en met wandelstok, zoals in Heerlen, met sigaar en zelfs eentje met een fototoestel....
lees ik.

In ''mijn'' stad staan ook een paar beelden van Oswald Wenckebach o.a. van Dr.Anton Philips,al heb ik het vermoeden dat het beeld van Monsieur Jacques in Otterlo vaker op de foto gaat samen met bezoekers van het Rijksmuseum Kröller-Müller, dan het beeld van Anton Philips die Eindhoven groot maakten, aan het station in Eindhoven, want daar lopen de meeste mensen er snel aan voorbij......omdat ze de bus of trein moeten halen....zou wel eens willen weten hoeveel mensen het kleine detail opgevallen is dat er aan de linkermouw 4 knopen zitten terwijl hij er aan zijn rechter arm maar 3 heeft.
Was dit een artistieke vrijheid,een foutje in het ontwerp of een verwijzing naar de vrijmetselarij??
....niemand die het antwoord kan geven....

Ach er moet wat te raden blijven....ook in beeldhouwwerken....

Fijne zondag en veel vermaak met fotograferen!
Groeten,Ger