Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 17 november 2019

Sami-cultuur


Naast de geweldige natuur in Noord-Noorwegen en vooral de Lofoten zijn wij tijdens de vakantie erg onder de indruk geraakt van de Sami-cultuur.
Eerlijk gezegd was ik mij van het bestaan ervan nauwelijks bewust. Natuurlijk hebben wij geleerd dat er in het Noorden ook nog zoiets is als Lapland, een streek die zich uitstrekt van Noord-Rusland, over Finland, Zweden tot Noorwegen. Het is, of beter gezegd, het was, bevolkingsgroep die als nomaden rondtrok in die streek. Ze leefden van de rendieren, woonden in hutten, zgn. goahti's, en bereidden er op eenvoudige manier hun maaltijd. In Vilhelmina zijn een aantal hutten nagebouwd en laat men iets van het leven van toen zien. Hier zit iemand brood te bakken in de hut die aan de bovenkant open is om de rook weg te laten trekken.
Heerlijk brood trouwens.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Het is je niet kwalijk te nemen dat je niet veel wist over het bestaan en leven van de Samen, menig Noor weet ook niks over het van oorsprong nomadisch volk.
Maar kan me wel voorstellen dat je onder de indruk bent na het horen of lezen onder welke omstandigheden deze etnische groep in de vorige eeuw leefden.
Mooi om te lezen dat na talloze generaties aan Sami is aangepraat dat hun spraak en tradities beschamend waren ze er toch in slaagde hun cultuur niet helemaal te laten verdwijnen.

Besef nou pas dat één van de folklore poppetjes doe manlief voor mij meebracht in zijn Marinetijd een Sami rendierhouder in traditionele klederdracht was, helaas gemold door kinderhandjes😒

Kan me herinneren jaartje geleden op TV in programma 'Floortje naar het einde van de wereld ' waarin zij meereisden met de toen 19 jarige Sara en haar familie die een traditioneel sami bestaan leiden tijdens de halfjaarlijkse rendierenmigratie

Groet,Ger