Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 1 augustus 2021

Poaskearls


Iedereen die ooit in Ootmarsum is geweest kent dit beeld. Tien tegen één dat u er ook achter, of naast bent gaan staan voor een foto. Maar wat is de betekenis van deze beeldengroep van Kini Copinga? Google biedt uiteraard uitkomst:

"Beeld van een aantal "Poaskearls" In Ootmarsum wordt Pasen zeer uitbundig gevierd. Op eerste paasdag maken de poaskearls (Paascommissie) twee maal een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. Om 5 uur begint het Vlöggeln: hand-in-hand lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje naar het marktplein om twee paasliederen te zingen (die telkens afwisselend worden herhaald) en daarna tot besluit de kinderen driemaal op te tillen, waardoor de Verrijzenis van Jezus-Christus wordt gesymboliseerd. De oorsprong van dit vlöggeln is onzeker, maar het is een eeuwenoud gebruik. Mogelijk stamt het van van een middeleeuwse processie van geestelijken.

Het beeld is op 18 maart 1989 onthuld door de Poaskearls. Het werd aan de gemeenschap van Ootmarsum aangeboden door de jubilerende Twentse Damastfabriek."

Het is weliswaar vandaag geen Pasen. Maar ik wens u toch een goede zondag.

Geen opmerkingen: