Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 7 augustus 2011

In principio creavit Deus celu et terram.


In het Lutherhaus in Eisenach staat een exemplaar van de zgn. "Gutenbergbijbel" tentoongesteld.

Een kopie natuurlijk, want van de originele versie zijn er nog maar 48 over. De Gutenbergbijbel is tussen 1452 en 1454 gedrukt in Mainz en is het eerste boek ter wereld dat tot stand gekomen is via de door Johannes Gutenberg ontwikkelde boekdrukkunst. Hij drukte 190 exemplaren op papier en 30 speciale exemplaren op perkament. Ze zijn met de hand geïllustreerd met waterverf en bladgoud. Elk exemplaar is een unicum.

Dit is de eerste pagina van het Scheppingsverhaal uit Genesis 1, uit een in 1460 gedrukte Berlijnse kopie van de Gutenbergbijbel. Prachtig in eenvoud en sierlijkheid, met links de afbeeldingen van de dagen van de schepping.

Ik heb hem door het glas gefotografeerd. Enigszins onderbelicht en vervolgens heb ik via de computer het contrast en de scherpte wat vergroot.
Het resultaat viel me eerlijk gezegd niet tegen.

4 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Inderdaad erg mooi, Adri!
(Woordverificatie: azook; hoe is het mogelijk hè, dat Google mannetje snapt meteen dat het hier om de Alpha en Omega agaat...)

Adri zei

Hoi Michel,

Dank je wel.
Zou dat Google-mannetje ook "gestuurd" worden?

Groet,

Adri

Michel Gastkemper zei

Ja, dat ga je je langzamerhand wel afvragen. Google kan natuurlijk al je blog- en mailverkeer doorzoeken en zo een persoonlijk profiel aanmaken, toegesneden op de teksten waar je bij betrokken bent. Misschien werkt het wel op deze manier...
(Woordverificatie: merserm)

www.gippygrewal.net zei

echt geweldig gedaan. gewoon fascinerend