dinsdag 9 augustus 2011
De Bijbel als Tom Tom
Gebruikte men de Bijbel ten tijde van de kruistochten als een soort Mission Statement voor de verovering van het Heilige Land, nog lang daarna werd de Bijbel ook nog gezien als een soort Atlas van de wereld.
Heinrich Bünting bracht in 1592 de "Itinerarium Sacrae Scripturae" uit, ofwel: Ein Reisebuch uber die gantze heilige Schrifft".
Het was een opvallend document met een wereldatlas in de vorm van een klaverblad. Hij onderscheidde drie werelddelen: Europa, Azië en Afrika. In het hart van het klaverblad lag Jeruzalem, wat lange tijd werd gezien als het centrum van de wereld. In ieder geval vanuit het gezichtspunt van de kerk.
Drie gebieden lagen er helemaal buiten: Engeland, Scandinavië en links onder Amerika.
Tegenwoordig beschouwen we Amerika zo'n beetje als het centrum van de wereld. Maar of dat gelet op de huidige economische crisis nog lang het geval zal zijn?
Overigens werd Bünting in 1600 uit de kerk gezet vanwege zijn foute leeropvattingen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Wat heb je toch veel interessante dingen gezien beste Adri tijdens jullie vakantie.
Ik zou wel eens door dit prachtige boek willen bladeren......al was het enkel om de platen te bewonderen, zou wel de speciale witte handschoenen daarbij aantrekken;-)
Een plaat uit dat boek daar zou ik nog wel een plaatsje voor kunnen maken tussen mijn andere oude platen aan de wand.
En weet je dat ik afgelopen zondag geheel onverwacht oog in oog stond bij de Ginkgo Biloba boom toen we een bezoek brachten aan Abdij Herkenrode in Hasselt waar we uren wandelden door de vele tuinkamers.
Je begrijpt dat ik één enkel takje heb genomen en bij mijn man in het borstzakje van overhemd gestoken heb met de woorden waar deze vriendschapsboom voor staat:-)
Alhoewel.....dit al 48 jaar goed gaat ook zonder dat symbolische takje;-)
Fijne dag!!
Lieve groeten,Ger
Dag Ger,
Dank je wel voor je reactie.
Ja, we hebben heel wat interessante dingen gezien. Dit boek bijvoorbeeld komt uit de verzameling van de heer Johann Sebastiaan Bach. Hij was behalve musicus ook een enthousiast theoloog en werd niet voor niets ook wel de vijfde evangelist genoemd.
Er stond bijvoorbeeld ook het boek van Flavius Josephus, een Romeins geschiedschrijver die onder andere uitvoerig verslag heeft gedaan van de verwoesting van de tempel in Jeruzalem in het jaar 80. Daarin valt heel veel te lezen over het leven van de Joden en Christenen uit die tijd. Weer andere dingen dan wat je leest bij Paulus.
Allemaal heel interessant.
Maar, wat leuk ook dat je plotseling oog in oog stond met de Ginkgo Biloba!
Ik ben er van overtuigd dat je nu vast ook de 50 wel haalt.
Hartelijke groet,
Adri
En misschien de 60 ook wel, of nog meer natuurlijk.
Een reactie posten