Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 22 december 2020

Afstand


Afstand houden is het devies tegenwoordig. Anderhalve meter, minimaal. Dat hoef je een buizerd helemaal niet uit te leggen. Zoals de meeste vogels kiezen ze het hazenpad als je te dichtbij komt. Dat heeft niets met corona te maken, maar met een natuurlijk gevoel dat er gevaar dreigt.

Bij ons mensen werkt dat anders. Aristoteles wist al te vertellen dat verschil tussen mens en dier is dat een mens niet alleen een lichaam en ziel heeft, een mens is ook in staat om dingen te beredeneren. Een mens is een rede-lijk dier. Afstand houden is iets waarover wij eerst met elkaar willen praten. Is het nodig? En waarom dan? Hoe lang moet dat duren? En is dat wel redelijk? Daar zit hem nou precies de kneep. Of dat nodig en verstandig is, dat bepalen wij zelf wel. Wij houden niet van dingen die ons worden opgelegd.
Deze week las ik in een tweet van Stefan Paas: "Als God ons in plaats van de tien geboden, tien dringende adviezen had gegeven, was de ellende niet te overzien geweest." 
Ik denk dat we ons er bij neer moeten leggen dat er soms voorschriften zijn voor situaties die niet, zoals bij een buizerd, in onze natuur zitten, maar waar we ons, in ons eigen belang en in het belang van de ander, wel aan moeten houden. De voorschriften voor corona zijn er daar één van.

2 opmerkingen:

Bill zei

I agree with you about attention to certain rules. There seems to be lots of people who don't follow the rules or regulations and just do as they please. It has been a terrible and could be so much better if people would think of others instead of themselves. I love your header, it's beautiful and looks so peaceful.

Adri zei

Thank you Bill, I heard on the News tonight that only 50% of the people In our country keep the quarantaine rules. I do not understand that!
If I am right this header is taken somewhere in England a couple of years ago. Lovely place indeed. Thanks!