Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 18 december 2020

Kerstman


Eerlijk gezegd heb ik niks met de kerstman. Voor mij is het een uit Amerika overgewaaid commercieel fenomeen dat bedacht is om mensen aan het eind van het jaar nog even geld uit de zak te kloppen. 
Voor veel mensen is de oorspronkelijke bedoeling van het kerstfeest, het Christelijke feest van de geboorte van Jezus Christus, verworden tot een koopfestijn. Mensen moesten deze week, net voor de lockdown nog even snel boodschappen doen, want anders was niks voor onder de kerstboom. Stel je voor! Geen cadeau's!
Ik snap best dat voor veel winkeliers de lockdown een flinke commerciële tegenvaller is. Het kerstfeest is voor ons ook altijd een tijd voor wat extra's. Maar om nu te doen alsof het kerstfeest met de lockdown totaal in het water valt is wel weer het andere uiterste. 

Het meest vervelende vinden wij dat we elkaar niet kunnen ontmoeten. Drie mensen op bezoek, per dag. Het is vakantietijd. Kinderen hebben vrij van school. Daar wil je iets mee gaan doen. Dat gaan we missen.
Maar we zijn ook wel zo realistisch dat we inzien dat het niet anders kan. Misschien brengt het ons ook wel weer meer terug bij de oorspronkelijke kerstgedachte. Wie weet. 

Geen opmerkingen: