Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 23 april 2013

Blokkendoos



Ik moet zeggen dat ik die hap die eruit schijnt te zijn genomen niet heb kunnen ontdekken in het Stroopwafelstadhuis van Gouda.

Maar het ziet er inderdaad ook wel uit  als een blokkendoos, zoals sommige commentatoren zeggen. Niet dat dat erg is, maar het is wel even wennen als je dat mooie historische stadhuis van Gouda gewend bent.

3 opmerkingen:

Joke (Jokes Camera) zei

't Is wel heel apart, Adri. Ik heb het zelf nog niet gezien. Ik vind het toch ook wel wat hebben. Mooie foto. Groetjes, Joke

Kees zei

Hallo Adri, Ja het oude stad huis is inderdaad een fraai historische monument, maar toch dit mag er ook wel zijn. Je moet natuurliujk wel van het moderne houden.
Groet Kees

Ger zei

Weet niet of jij het hele gebouw bekeken hebt,jij was daar aan je foto's te zien.....
Ik nam enkel een kijkje op internet en zie een blokkendoos met stroopwafelruitjes effect, behalve de hoofdentree een grote vide met glas die een forse hap neemt uit het gebouw. Achter die vide gaan de transitruimten van het gebouw schuil, waar de ambtenaren elkaar ontmoeten, traplopen, koffiedrinken en overleggen.....lees ik.

En dan gaat er misschien een lichtje bij je branden....,en niet van 'n Goudse kaars;-)

Ach ze mogen in Gouda van geluk spreken dat de liefhebbers van het prachtige Historische Stadhuis kunnen blijven genieten en degene die hun voorkeur geven aan Het Huis van de Stad het nieuwe gemeentehuis komen ook aan hun trekken wat architectuur betreft met het typisch Gouds gebouw.

Het is niet enkel interessant om te zien hoe bouwstijlen veranderen door de eeuwen heen maar ook om te lezen hoe het rijke Gouda in de vijftiende eeuw een grote economische bloei doormaakten en in de loop van de Middeleeuwen steeds rijker en machtiger werd.De stadhuizen die de stadsbesturen in deze periode lieten bouwen, hadden dan ook niet alleen een administratieve functie, maar stonden tevens symbool voor de macht van de stad.

En nu is dat precies het tegenover gestelde, door de financiële crisis die ook de lokale overheden hard treft is het Gouda goed gelukt om wat zuiniger aan te doen,de gemeente zocht op jaarbasis een miljoen euro besparing door de vijf verspreid liggende gemeentelijke diensten in één nieuw huis onder te brengen.

En daar kunnen veel gemeentes op de dag van vandaag een voorbeeld aan nemen.

Nog even terug te komen op mijn woorden dat de liefhebbers van Gouda's stadhuis van geluk mogen spreken....,
wat te denken over het prachtige oude stadhuis in de stad waar ik woon:het stadhuis van Eindhoven was een van de eerste voorbeelden in Nederland waarbij de neogotiek werd toegepast in een niet kerkelijk gebouw. Pas tien jaar later, met de bouw van het Rijksmuseum van architect Cuypers, wordt de toepassing van neogotiek meer gebruikelijk en profane architectuur en rond de eeuwwisseling is er een ware hausse aan deze stijl in vele postkantoren en andere openbare gebouwen.

Het feit dat de gemeente Eindhoven in het stadhuis niet alleen een heel bijzonder maar vooral ook aardig bouwwerk bezat, kon niet verhinderen dat het rond 1960 werd afgebroken.
Ik was toen 15 jaar en het doet nog altijd pijn in m'n hart als ik door dat stukje binnenstad loop en kijk naar de wanstaltige gebouwen die er voor in de plaats gekomen zijn.

Bleef fff plakken hier.....wat 'n reactie kan een ''stroopwafel'' losmaken....;-)

Fijne avond!!
Ger







.