Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 25 april 2013

Jeruzalemkapel


Het beeld van Erasmus in het Willem Vroessenpark, dat ik gisteren liet zien, was bedoeld voor het Erasmus Huis in Jakarta. Maar na het uitroepen van de staat Indonesië werd het teruggestuurd naar Nederland. Het werd eind jaren '60 geschonken aan een museum in Paramaribo, werd daar weer gestolen en belandde uiteindelijk als vogelverschrikker in de rijstvelden.

Daar werd het teruggevonden en naar Gouda gebracht. Hij staat nu weliswaar met zijn rug naar de kerk, maar hij kijkt uit op de "Jeruzalemkapel", de bibliotheek en het beeld van zijn goede vriend, de drukker Gerart Leeu.

Er zijn van de buitenkant van de Jeruzalemkapel voldoende foto's te zien op internet. De "Moeder van Erasmus" had er voor ons na onze Erasmuswandeling speciaal een middeleeuwse maaltijd aangericht, hetgeen ons de gelegenheid gaf de kapel in alle rust ook van binnen te bekijken.
De kapel wordt nu o.a. gebruikt voor feesten en recepties. Van het laatste evenement is vermoedelijk deze ballon overgebleven die voor mij deze foto helemaal af maakt. Zonder "Der Rote Punkt" zou de foto namelijk te saai zijn geweest om te laten zien. Zie ook mijn bericht van "10 januari 2010".

Geen opmerkingen: