dinsdag 9 april 2013

Roots


Afgelopen zaterdag was ik weer even terug in Rotterdam. Deze keer in een gezelschap van een groepje amateur-filosofen uit Putten, om op zoek te gaan naar de wortels van "Desiderius Erasmus".

Hij zou daar geboren zijn op 28 oktober 1466, maar het kan ook 1467 of 1469 zijn geweest, als zoon van de pastoor uit Gouda en diens huishoudster. Dat op zich is al een heel boeiend gegeven.

Maar los daarvan gaat mijn hart ook altijd weer open als ik in Rotterdam kom. Ik ben er weliswaar niet geboren, maar ik heb er in mijn jeugd vanuit Vlaardingen en later tijdens mijn studie aan de Erasmus Universiteit heel wat voetstappen liggen. Terug naar de roots dus.

2 opmerkingen:

Kees zei

Hallo Adri, Zeker een boeiend verhaal,
Leuk dat je weer eens terug was op een bekende plek. Mooie brug he "De Erasmus".
Ik woon er niet zo ver vandaan, zo'n 7 a 8 kilometer.

Groet Kees

Ger zei

Dag Adri,

Jij was dus weer even in die goede oude tijd,maar ook jij zal dan de vele veranderingen gezien hebben in het Rotterdamse van toen en nu....?
Ik hoor het altijd van een vriend die Rotterdam op zijn duimpje kent uit zijn studente tijd(1969)gezellig en altijd wat te beleven....maar er nu niet graag meer komt.

Bij het lezen dat jij op pad was met amateur-filosofen dacht ik 'bestaan die ook al'
en vond het wel grappig om dit stukje op internet tegen te komen:
Amateurfilosofen bestaan niet
Volgens de overlevering gebruikte Pythagoras als eerste het woord ‘filosofie’. De vermeende ontstaansgeschiedenis achter het woord filosofie is interessant. Pythagoras vond het aanmatigend zich ‘sophos’ (wijze) te noemen en koos daarom de meer bescheiden naam ‘philosophos’, vriend of minnaar van de wijsheid.

Met zijn bescheidenheid – tenminste op dit gebied, Pythagoras was zeker niet vies van erkenning – heeft Pythagoras niet-vakfilosofen als ik voor een dilemma gesteld. Het woord ‘amateur’ stamt van het Latijnse ‘amator’ dat ook ‘minnaar’ betekent. De term ‘amateurfilosoof’ is zodoende een pleonasme. Waardoor er voor mij niets anders op zit dan mezelf ‘filosoof’ te noemen.
Bron:http://alexanderziegler.wordpress.com/2008/08/14/amateurfilosofen-bestaan-niet/

Hartelijke groet,
Ger