Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 8 november 2020

Ginkgo-geel


Herfstkleuren zijn er in vele gradaties. Maar de Ginkgo-Biloba laat altijd een egale zuivere kleur zien.

Ik vind het altijd opvallend dat, als het om kleuren in de herfst gaat, mij ook altijd de naam van Goethe te binnen schiet. Hoewel Goethe het meest bekend is geworden als dichter, heeft hij zich ook zijn leven lang bezig gehouden met de bestudering van kleuren en andere natuurwetenschappelijke verschijnselen zoals licht en duisternis. Beroemd is zijn boek "Zur Farbenlehre" uit 1810. Wikipedia hierover:

"Goethe gaf in zijn kleurenleer ruimte voor gevoelservaringen die opgewekt worden bij de mens. Het waarnemen van een kleur is dus een innerlijk fenomeen, tenminste voor de mens die zijn gevoel niet onderdrukt. Goethe maakte bij de ontwikkeling van zijn kleurenleer veelvuldig gebruik van inzichten van kunstschilders die uitdrukten hoe zij de kleuren (psychologisch) ervoeren."

De tweede associatie die ik bij deze foto heb is dat ook de Ginkgo-Biloba, de Japanse notenboom,  onlosmakelijk verbonden is met Goethe. Hij was ook een verwoed plantenkundige. Hij heeft zich o.a. bezig gehouden met de geschiedenis van deze boom, die ook wel wordt gezien als een levend fossiel. De boom is 250 miljoen jaar oud. Het was oorspronkelijk een naaldboom, hij is tweeslachtig en heeft zich in de loop van de evolutie omgevormd tot loofboom. Kortom een soort van wereldwonder. Het blad van de Ginkgo is in Weimar, de geboorteplaats van Goethe, een souvenir dat daar in alle soorten en maten verkrijgbaar is. Over het gedicht dat Goethe op de Ginkgo-Biloba schreef heb ik op 25 juli 2011 al eens Blogbericht gemaakt dat u "hier" nog eens kunt nalezen.

Tenslotte, maar dat was u al opgevallen natuurlijk: het blad van de Ginkgo in de herfst is GEEL.

Geen opmerkingen: